Megoldási javaslatok a közlekedési problémákra Dunakeszin

Megoldási javaslatok a közlekedési problémákra Dunakeszin

Városunkban rendszeres közéleti téma a közlekedés, a reggeli és a késő délutáni torlódások. Dunakeszi Város Önkormányzata több megoldáson is dolgozik a csúcsidőszak forgalmának csökkentése érdekében.

Megoldási javaslatok a közlekedési problémákra Dunakeszin

Jelenleg is zajlik Dunakeszi határában az M2 gyorsforgalmi út bővítése, amely elkészülte után jelentős változást fog hozni városunk közlekedésébe. A beruházás ideje alatt nagyobb teher nehezedik Dunakeszire, hiszen a tőlünk északra fekvő településekről Budapestre utazók közül többen választják a 2. sz. főutat, mint az M2-t.

A jelenlegi dugók megelőzése érdekében Dunakeszi Város Önkormányzata számos lépést tett már a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felé, mivel a torlódásokkal érintett útszakaszok nem állnak önkormányzati tulajdonban.

Szakértőkkel egyeztetve Önkormányzatunk elkészíttette a Dunakesziről kifelé tartó körforgalmak bővítésének terveit:

  • A város déli részén, a Fő út mentén található két körforgalom (Lukoil benzinkútnál és a Pallag utcánál található csomópontok) átépítésére,
  • A Szakorvosi Rendelőintézet elérésére szolgáló, a Fő úton és a Szent István utcán lévő kereszteződések átalakítására,
  • A Bajcsy-Zsilinszky utca – Szent István utca az Okmányirodánál található csomópontjának forgalomtechnikai átalakítására.

 

A felsorolt beruházások tervei egészen a megvalósíthatóságig jutottak, ám a konkrét kivitelezés a Magyar Közút hatásköre. Megvalósításuk az M2 beruházás előtt lett volna célszerű, ám most már nem készülnének el akkorra, mikor az M2 bővítése Dunakeszihez ér. Tájékoztatásuk szerint így a csomópontok átépítése csak az M2 beruházás után veszi kezdetét.

Addig is, a torlódások csökkentése érdekében Dióssi Csaba, Dunakeszi Város Polgármestere egy másik megoldási javaslattal fordult a Dunakeszi Tankerületi Központhoz, mivel az utak a reggeli iskolakezdés ideje alatt a legleterheltebbek. Felvetése szerint, amennyiben a diákokat nem éri semmiféle hátrány, érdemes megfontolni a lépcsőzetes iskolakezdés lehetőségét. Eszerint az egyes iskolák első órája más és más időpontban kezdődne, aminek következtében a jelenlegi 30-45 perc alatt jelentkező terhelést több mint egy órára lehetne elosztani.

Az iskolakezdés módosításán kívül rendkívül sokat segítene a jelenlegi közlekedési helyzeten dunakeszi-alsói aluljáró újpesti oldalán egy közlekedési lámpa telepítése is. Mivel az ott kialakított lámpás kereszteződés megoldást nyújtana a Pálya utcai torlódásra, ezért annak ellenére, hogy a kereszteződés már Budapest IV. kerületének területén található, Dunakeszi Város Önkormányzata biztosítaná a fejlesztéshez szükséges anyagi forrást. A beruházással kapcsolatos tárgyalások már elkezdődtek, és bízunk benne, hogy sikerrel is járnak, minek eredményeképpen már középtávon is enyhülnének a Dunakeszi-Alsó határában kialakult torlódások.

Forrás: dunakeszi.hu

További hírek ebből a kategóriából