"Okos zebra" a Fő úton

"Okos zebra" a Fő úton

A Képviselő-testület január 25-i döntése alapján egy úgynevezett "okos zebra" kialakítására kerül sor a Fő út egyik gyalogátkelőhelyén.

"Okos zebra" a Fő úton
 

Dunakeszi Város Önkormányzata elkötelezett a biztonságos közlekedés elősegítésében, ezért a Polgármesteri Hivatal munkatársaival, a Dunakeszi Rendőrkapitánysággal és Tuzson Bence országgyűlési képviselővel közösen pár hónapja egyeztetést folytatunk városunk gyalogos átkelőhelyeiről. A rendőrség tájékoztatása alapján a városi zebráknál alapvetően nem jellemzőek a balesetek. Ez alól kivételt képez a Polgármesteri Hivatal és a Penny Market között áthaladó, Fő úti zebra, ezért ezen a helyszínen plusz figyelemfelkeltést javasolnak.

A szakemberek végigtekintve a piacon fellelhető lehetőségeket - kiemelten az innovatív közlekedésbiztonsági eszközöket - egy rendkívül hatásos, úgynevezett „okos-zebra” kialakítását javasolják. Megoldási javaslatunkat megküldtük véleményezésre a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, tekintettel arra, hogy a Fő út az ő kezelésükben áll.

Maga a rendszer úgy működik, hogy az út két szélén - megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopokat helyeznek el, és az ezekbe beépített szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Amikor az érzékelők bekapcsolnak, az útburkolatba helyezett aktív LED-lámpák villogni kezdenek, ezzel megállásra figyelmeztetve a gépjárművezetőket. Ez a jelzés csak és kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos át nem halad az úttesten. Ezzel elkerülhető a felesleges működés, amellyel egyrészt az a cél, hogy csak akkor állítsuk meg a forgalmat, amikor kell, illetve beépüljön a járművezetők tudatába az, hogy ha villog a LED, akkor átkelés történik és meg kell állniuk. Annak érdekében, hogy a hatékonyságot fokozzuk, javaslom, hogy a gyalogátkelőhelyet jelző KRESZ-tábla fölé egy-egy kiegészítő LED-villogót helyezzünk el, amely összehangoltan működik a telepítendő rendszerrel.

A működésről készült bemutató filmet ITT tekinthetik meg

Hasonló megoldást alkalmaznak Debrecenben, Zalaegerszegen, Dunaújvárosban, Kaposváron és Pécsett is.

A Képviselő-testület január 25-i ülésén megszavazta az "okos zebra" kialakítását az érintett útszakaszon. Dióssi Csaba polgármester hozzátette, amennyiben beválik ez a fajta rendszer, abban az esetben az Önkormányzat szakemberekkel együtt megvizsgálja, hogy hol indokolt még a városban ilyen jellegű gyalogátkelőhely kialakítása.

Forrás: dunakeszi.hu

További hírek ebből a kategóriából